Knallgode kyllingretter på grillen

Kylling er mer enn bare fileter og kyllingvinger. Ja, disse to variantene er kanskje de letteste å få til, men hvor er moroa i det? Disse oppskriftene setter kyllingen i et helt nytt lys, der den går fra å være et nøytralt, magert kjøtt, til å bli superstjerne mat! Det finnes en rekke måter å tilberede kylling på, som du garantert ikke har prøvd, så hiv deg i det og si velkommen til nye, eksepsjonelle smaksopplevelser.

Røkt kylling

  • 1 1/2 hel kylling
  • 1 1/2 sitron
  • 1 1/2 dl lønnesirup
  • 1 ts chiliflak
  • Salt

Foreslått tilbehør:

  • 1 1/2 løk
  • 350 g cherrytomater
  • 3 dl rømme
  • Grønn chilisaus på flaske

Press sitronen over kyllingen før du pensler på lønnesirupen og strør chili og salt over hele fuglen. Bruk grillspon til å danne røyk i grillen og la kyllingen få kose seg i 3-4 timer under lokk, i cirka 100 grader. Det anbefales at du anvender et steketermometer for å få perfekt stekning. Kjernetemperaturen skal være over 70 grader i brystet og 75 grader i lårene. Skjær løken og tomatene i skiver. Del opp kyllingen og server sammen med løk, tomat, rømme og chilisaus.

Pulled kylling

  • 1 hel kylling
  • 1 ølboks à 33 cl

Til den herlige BBQ-sausen behøver du:

  • 2 hvitløksfedd
  • 1 chipotle chili
  • 3 dl chilisaus
  • 4 ss brunt sukker
  • 2 ss rødvinseddik
  • 2 ss soyasaus
  • 1 ss sennep
  • 2 ss malt ingefær
  • Salt og pepper

Salsa:

  • 3 rødløker
  • 2 røde chili
  • 1 krukke persille
  • 1 lime
  • 3 ss rapsolje

Lag BBQ-saus ved å blande alle ingrediensene i en kasserolle og la det småkoke i 25 minutter. Bland sausen til den konsistensen du foretrekker.

Vask ølboksen og fjern toppen med en boksåpner. La ølet være igjen når du trer kyllingen ned over boksen. Plasser kyllingen midt på grillen. Ikke la grillkullet ligge under selve boksen, men heller i en sirkel rundt kyllingen. Grill på indirekte varme i 60-90 minutter, eller til kjernetemperaturen ved beinet er på 82 grader. I løpet av grillingen pensler du på BBQ-sausen ved jevne mellomrom. Når kyllingen har fått hvile litt, plukker du kjøttet fra beina og river det i strimler. Bland strimlene med resten av BBQ-sausen.

Salsaen lager du ved å finhakke alle ingrediensene for så å blande med limesaft og olje. Smak til med salt og pepper. Server pulled kylling mellom grillede surdeigsbrødskiver med salsa, tomater, rømme og raspet ost.

Helgrillet kylling med grønnsaker og wasabimajones

  • 1 kylling
  • 2 hvitløksfedd
  • 1/2 rød chili
  • 2 limeblad
  • 1 dl soyasaus
  • 4 dl kyllingbuljong
  • Salt
  • 1 ss rødvinseddik
  • 1 grillform for kylling

Til wasabimajonesen behøver du:

  • 1/2 sitron
  • 1 eggeplomme
  • 1 ts sennep
  • 2 dl rapsolje
  • 1/2-1 ss wasabipasta

Velg dine favorittgrønnsaker, her er våre tips:

  • Asparges
  • Gulerøtter
  • Hvitkål

Kok opp hvitløk, chili, limeblad, soya og buljong og ta med ut til grillen. Salt kyllingen og sett den midt på grillen i kyllingformen. Dander grillkullet i en sirkel rundt kyllingen, i stedet for at kullet ligger direkte under. Sett på lokk og grill til kjernetemperaturen ved beinet er 82 grader. Hvert tiende minutt øser du buljongblanding over kyllingen. Mens kyllingen hviler tar du restene av buljongen, siler ut væsken og blander den sammen med eddiken.

For å lage wasabimajonesen river du sitronskall og presser ut saften. Bruk en visp til å røre sammen eggeplommene med sennep, sitronskall og 1 ts av sitronsaften. Fortsett å vispe mens du tilsetter oljen i en tynn stråle. Når majonesen får den ønskede konsistensen smaker du til med wasabipaste, salt og eventuelt mer sitronsaft.

Grill dine favorittgrønnsaker med litt olje og salt på grillen og vend dem i buljongblandingen før du serverer sammen med kyllingen og wasabimajonesen.

Deretter er det bare å ta på seg kosedressen (fra Slappfisk.no) og nyte livet!