Forbrukslån fra Tjenestetorget

Dersom du ønsker å refinansiere gjeld med et forbrukslån, kan Tjenestetorget være låneagenten for deg. Tjenestetorget har eksistert siden 2011, og har som mål å sikre at brukerne av de ulike tjenestene får så gode tilbud som mulig, også på lånefronten. De kan også hjelpe deg med sikrede lån dersom du har betalingsanmerkninger. Sikret lån betyr at du må stille med en eiendom som pant for lånet. Har du ikke egen eid bolig eller tilsvarende formuesobjekt, er normalt den eneste løsningen å nedbetale gjelden som forårsaket betalingsanmerkningen.

Andre former for sikkerhet

Noen banker kan akseptere fritidseiendom som sikkerhet for et lån til refinansiering, eller for et vanlig forbrukslån. Forskjellen på dette og en bolig er at det for fritidseiendommer, vanligvis kreves at belåningsgraden er lavere enn for primærboliger. Tallene er henholdsvis en belåningsgrad på under 85% for bolig, mens 75% er vanlig for hytter og lignende. Dette vil si at den andelen under høyeste belåningsgrad, tilsvarer den summen du kan få låne. Har du for eksempel en bolig verdt 1 million kroner, og boliglånet er på kr 600 000, kan du med andre ord låne inntil kr 250 000. For en tilsvarende verdi på fritidseiendom, kan du altså da kun låne kr 150 000.

Forsiktig med kausjonist for forbrukslån

Lån til refinansiering gjennom Tjenestetorget, for de med betalingsanmerkning, kan også skaffes ved bruk av kausjonist. Dette er når en annen person stiller med sikkerhet på dine vegne. De fleste banker og økonomer advarer mot dette, så lenge andre alternativer er tilgjengelige. Årsaken er at kausjonisten kan bli stilt ansvarlig for ditt lån, med tvangssalg av pantesikkerheten (kausjonistens bolig) som resultat av et mislighold.