Antall nordmenn med dårlig syn bare øker og øker. Det ser ikke ut til at et velfungerende og operativt helse-Norge har vært med på å endre denne trenden. Statistikk fra Blindeforbundet viser at mer enn 130,000 nordmenn per dags dato lever livene sine med dårlig syn. Men det som har endret seg markant de siste årene er mulighetene til å korrigere og hjelpe folk som har disse lidelsene. Du kjenner kanskje ikke så alt for godt til hvordan dette har utviklet seg gjennom årenes løp, noe som er grunnen til at vi tenkte å starte artikkelen med en liten historieleksjon.
Historisk tilbakeblikk
Helt frem til 80-tallet var det briller som var den eneste ”mainstream” metoden for å korrigere lang- eller kortsynthet. Deretter ble kontaktlinser introdusert. Til tross for at det fikk en ganske lunken mottakelse hos de aller fleste, så viste det seg at linser skulle være et synskorrigerende hjelpemiddel som virkelig slo godt fra seg både her hjemme i Norge, men også i resten av verden. Det finnes ingen offisielle tall som sier noe om hvor mange nordmenn som per dags dato bruker briller kontra kontaktlinser, men det har helt klart vært et ganske tydelig skifte etter at linsene for alvor kom på det norske markedet.
Risikoen har nærmest forsvunnet
Mange menneskser får øyeblikkelig frysninger nedover ryggen når de hører at det har blitt vanlig å «skjære» i øyet ved hjelp av laserteknologi. Skepsisen er heller ikke helt ubegrunnet: i laseroperasjonens spede begynnelse var det nemlig flere komplikasjoner som følge av at teknologien ikke var ferdigutviklet. Nå om dagen har dette endret seg. Nettsiden AllAboutVision, som er verdensledende på god engelskspråklig informasjon om øyerelaterte emner, skriver at under 1 % av alle som tar en laseroperasjon opplever komplikasjoner i ettertid. Dette er svært gode tall.
Risiko knyttet til kontaktlinser er egentlig ikke så mye å snakke om. Dette er noe som primært begrenser seg til tilfeller der noen benytter seg av kontaktlinser på en måte som er frarådet fra produsentens side. Eksempler er der hvor man sover med kontaktlinsene på, bruker dagslinser i mer enn èn dag, unngår å kaste månedslinser selv om det er tydelige rifter på linsen, etc.
Hvis du holder deg til normale retningslinjer for øyehelse, så skal du klare å unngå noen problemer som kontaktlinsebruker. Med andre ord: det burde ikke være risiko som verken får deg til å ta en øyeoperasjon eller unngå en øyeoperasjon. Et hetere tema er penger.
Økonomi
Der kontaktlinser fører til en lav, jevn strøm av månedlige utgifter vil en øyeoperasjon være det stikk motsatte. Enkelte øyekirurgiselskaper tillater kundene å betale gjennom en avbetalingsordning, men de aller fleste krever at man betaler en god del penger før man i det hele tatt utfører operasjonen. Begge ordningene har sine ulemper og fordeler, men det er helt klart et problem for de aller fleste nordmenn å spare opp flerfoldige tusen for å få tatt den laseroperasjonen de absolutt ønsker seg.
Hvis man desperat ønsker å ta en øyeoperasjon uten å ha finansene i orden, så finnes det naturligvis banker som er villige til å låne bort penger i en kortere periode. Et kredittkort kan være en fin løsning hvis man har som formål å betale ned gjelden ganske kjapt, men det finnes også forbrukslån tilgjengelig hos mange norske forbrukerbanker. Felles for alle disse finansieringsløsningene er at man blir nødt til å være over 18 år, ikke ha betalingsanmerkninger og ha en fast inntekt for å kunne få dem godkjent. Men det er vel stor sannsynlighet at du innehar alt dette hvis du allerede er på utkikk etter hvordan du kan betale for øyeoperasjonen din?
Hvordan kan man spare penger på kontaktlinser?
Første tips: kjøp dem på nett. Nettbutikker har en generelt mye lavere kostnadsramme enn det fysiske optikere har, noe som gjør at de kan ta seg råd til å tilby kontaktlinser med lavere priser. Hvis du sammenligner prisene hos en optiker og i en nettbutikk, så vil du nok bli sjokkert over hvor stor forskjellen er.
Og sammenligning av priser er også sentralt i tips nummer to: sjekk alltid prisene hos forskjellige nettbutikker. Og du trenger faktisk ikke gjøre dette manuelt selv – det finnes flere nettsider som fornyer prisene ved å liste opp alle prisene fra de forskjellige norske nettbutikkene og dermed gi en fin oversikt over hvilken butikk du bør handle fra. Kontaktlinser1.com er en slik nettside. Prisene på denne nettsiden oppdateres jevnlig, den har et OK brukergrensesnitt og liser de aller fleste kontaktlinsene som selges på det norske markedet.